В момента живея в село Резово – най-югоизточната точка не само

...
В момента живея в село Резово – най-югоизточната точка не само
Коментари Харесай

Размисли от района на бедствието

В момента живея в село Резово – най-югоизточната точка освен на България, само че и на Европейски Съюз, в случай че не броим островите. От другата страна на Резовската река, която преди дни отнесе 12 лодки, е Турция. От през вчерашния ден имам ток, а от през днешния ден – телефон и вода. Дори и интернет.

Като минеш из селото – с 57 локални поданици, в случай че се има вяра на последното преброяване (макар че от този момент най-малко двама се преселиха в кичестата гора над локалното гробище), чуваш: „ Яхтата на Минчо (така по роднински назовават международния цигулар Минчо Минчев), на „ Мото пфое “, на архитекта... “ По ми е жалост за очуканите лодки на риболовците, които вървят с посърнали лица, и даже не сядат в трите локални кръчми.

Правих обиколка из региона – да видя какво, къде, по кое време. Какво е унищожено, къде най-вече и по кое време най-късно ще го оправят. Стига се до Приморско, с малко изчакване през заобиколния път. Прословутият плаж „ Силистар “ – „ не слизайте надолу, даже да се справите с калта, мостчето над реката е отнесено, не можете да излезете на плажа... “ Плажът на къмпинг „ Делфин “ – шестметрова линия от изхвърлени от морето дървета и всевъзможни битови боклуци. Племенницата ми, която ме съпровожда в смелото странствуване, изохква: „ Ама тия неща ние сме ги хвърлили в морето! “  Дария е на 11.

Вкъщи – ток и телевизия. Обажда се кметът, добре де, кметският наместник – „ Водата идва, аз към този момент имам, вие сте по-високо, идва и при вас “...

Да описвам за бурята няма смисъл – вода – не дъжд, а вода, вятър и ярко като ден от светкавиците. Бучене. Не знаеш от кое място.

Много по-страшно е след това – няма ток, няма вода, няма връзка – първо изчезва А1, последно – " Йеттел ". За интернет даже не ти се мисли. Естествено, няма и път. Уж си интелигентен човек, само че осъзнаваш по какъв начин една – в действителност мощна, само че най-обикновена стихия – не земетресение, не торнадо – те вади от живота.

Ти не знаеш какво става, няма „ инфо “, а и сега си ангажиран да се чудиш къде да складираш мръсните чинии. Слава Богу, в Резово са привикнали да се запасяват с храна, само че водата в магазинчето – да просъществува постоянно! – е на път да свърши. Мием тоалетните с нея.

Но към този момент има всичко. 

Включваш тв приемника. В бТВ са ужасно сюрпризирани, че по плажовете има скрити тръби за отточни отпадъчни води. Ама вие съществено ли?! Тези тръби  са от години и са по цялото Черноморие. Къде, съгласно вас, отива помията от заведенията на плажа?! Да не си я носят в къщи? Така нареченото „ 250-метрово заустване “ никой не го съблюдава – най-вече 50 метра във вътрешността в морето. И това го знаят всички – без малките екрани, очевидно. Кметът на Царево е отговорен за бедствието, за ешерихия коли, за деретата... Сто %  е отговорен за нещо, само че дали е отговорен за камионите с дървесина, които есен и зима пълзят по тясното шосе? За необгрижваните язовири?   През час вървят вести за бедствието, и се търсят виновниците. И е доста изтъркано, въпреки и вярно, да кажеш, че виновникът е страната – ръководство след ръководство.

 
Продължават новините – и някак назидателно ти споделят, че жертвите в Гърция са 12, което е повече от 4... И таман да въздъхнеш облекчено – не живееш в най-шибаната страна, излизат числата от пороя – тук върхът е  над 300 л на квадратен метър, там е над 700...

Вече е ясно – кметът на Царево най-вероятно няма да бъде избран отново. Въпросът е какъв брой ще изберат страната. Поне за летуване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР